Υπό την Προεδρεία του Αντιπροέδρου της Κ.Ο του ΕΛΚ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και με την ιδιότητά του ως αρμοδίου για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα Εθνικά Κοινοβούλια, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η 31η Διάσκεψη των Επικεφαλής των Εθνικών Κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Στη συνάντηση, που διοργανώθηκε αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι εθνικοί βουλευτές ενημερώθηκαν για τις πρωτοβουλίες και τους χειρισμούς της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου στη μετα-Brexit εποχή.
Ο κ Μεϊμαράκης, στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων τόνισε:
«η υγειονομική κρίση που μαστίζει όλον τον πλανήτη, θα έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της Ευρωπαϊκής οικονομίας και γι’ αυτό, βασική μας προτεραιότητα πρέπει να είναι η στήριξη των εργαζομένων και η προστασία των θέσεων εργασίας. Το γενναίο πακέτο οικονομικής ανάκαμψης που παρουσίασε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα εγκριθεί από τη Σύνοδο των Αρχηγών, αποτελεί μια ιστορική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια περίοδο που οι κοινές λύσεις είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Η σημερινή μας συνάντηση, είναι καθοριστικής σημασίας καθώς ως εθνικοί βουλευτές είστε οι πρεσβευτές των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών στα κοινοβούλια των χωρών σας. Το ΕΛΚ, στην οικογένεια του οποίου ανήκουν τα εθνικά σας κόμματα, αποτελεί την ηγετική πολιτική δύναμη της Ευρώπης και είναι το μόνο κόμμα που επιδιώκει τη στενή συνεργασία μεταξύ του Ευρωπαϊκού και των εθνικών κοινοβουλίων».
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ αναφέρθηκε στο οικονομικό πακέτο ανάκαμψης και υπογράμμισε:
«τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας ενδυναμώνουν τον ρόλο της, ωστόσο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στη χορήγηση του πακέτου ανάκαμψης και να βεβαιωθούμε ότι θα υπάρχει λογοδοσία από την πλευρά των κρατών μελών με στόχο την κοινωνική σταθερότητα, την οικονομία και τις θέσεις εργασίας. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να είναι ενισχυμένος»
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάςεπισήμανε ότι:
«η Ευρωπαϊκή Ένωση απέδειξε την ετοιμότητά της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ιδιαίτερα σε νευραλγικούς τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, ο οποίος αποτελεί το θερμόμετρο για την οικονομική ανάκαμψη. Η σημαντική οικονομική στήριξη που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των οικονομιών, θα γίνει στη βάση ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού χωρίς επιβάρυνση των οικονομιών των κρατών μελών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πλέον να έχει στρατηγική αυτονομία εκεί που ήταν αδύναμη και κανένας να μην μένει αποκλεισμένος από τις πολιτικές της.
Ο Επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και Διοίκηση, Γιοχάνες Χαν ανέφερε:
«η αντιμετώπιση της πανδημίας από την ΕΕ έχει μέχρι στιγμής θετικό πρόσημο και αυτό που πρέπει τώρα να επισπευσθεί είναι η έγκριση του οικονομικού πακέτου από τα εθνικά κοινοβούλια».
Τέλος, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέεπισήμανε:
«βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση του Brexit, που αφορά στο οικονομικό σκέλος της συμφωνίας. Υπάρχει ένα χρονικό όριο για τη μετάβαση μέχρι τις 31/12 και δε θέλουμε να υπάρξει παράταση, όπως επιθυμεί το Ηνωμένο Βασίλειο. Εργαζόμαστε όλοι ώστε να υπάρξει προστασία των εργαζομένων και καταναλωτών της ενιαίας αγοράς θέτοντας εμείς τις προϋποθέσεις για το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων. Μέλημά μας είναι το πώς θα θωρακιστεί η Ευρώπη και δεν θα κινδυνεύσει η ενιαία αγορά».
Μεταξύ των δεκάδων εθνικών βουλευτών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη παραβρέθηκαν από ελληνικής πλευράς, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης και ο Βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου.